Oppskrift: Mølje av skrei 4th of February 2017

Skreien har ankommet, og det er tid for skreimølje!

Norge er i en særstilling som fra januar til april får skreien på besøk. Den holder til i Barentshavet, før den hver vinter svømmer mange tusen kilometer for å gyte utenfor Nord-Norge. På grunn av de lange vandringene er skreien mer muskuløs og fast i kjøttet enn torsken som tilbringer hele livet like utenfor kysten vår.

Mens skreimølje før var traust husmannskost for fiskere, er det nå stadig større markeder i Europa får øynene opp for den helt ferske skreien.

Mølje kalles det når kokt, fersk skrei serveres med lever og rogn. Leveren erstatter da smør eller annen saus til fisken. Server skreien på varme tallerkener med skiver av rogn, lever med litt av søet (kokevannet), kokte mandelpoteter og kokte gulrøtter.

Oppskrift på skreimølje til 4 personer:

Skrei:

ca. 1,2 kg fersk skrei

½ dl salt pr l vann

Rogn:

1 rogn

1 ss salt pr. l vann

Lever:

lever fra fisken

1 løk, hakket

ca. 2 dl kokevann fra fisken

½ ts grovkvernet pepper


Framgangsmåte:

- Del fisken i porsonsstykker, og la dem ligge i kaldt vann, gjerne isvann, i minst 1 time før koking.

- Pakk rognen i matpapir eller plastfolie som tåler koking, for at de skal holde fasongen. Kok opp vann, tilsett salt og legg i rognen. La den trekke i 20-30 minutter.

- Trekk den tynne hinnen av leveren, da følger eventuelle snyltere med. Legg leveren i kaldt vann i 20—30 minutter.

- Kok opp vann til fisken, tilsett salt. Legg i fisken, gi dem et raskt oppkok, skru av varmen og la fisken trekke til den er så vidt gjennomkokt, 5—7 minutter avhengig av tykkelsen.

- Ta av litt fiskevann til å koke leveren. Del leveren i små stykker, legg dem i fiskevannet med hakket løk og pepper og la dem trekke i ca. 5 minutter.


Bildet og oppskriften er hentet fra Norges Sjømatråd