Oppskrift: Sprøstekte torsketunger 26th of March 2017

Torsketunger er fantastisk som en forrett eller smårett, servert med salat og dip. Hvis du vil servere tungene som en hovedrett kan de serveres med for eksempel potet og råkost.

Skoleungdom i nord-norske fiskevær kan tjene store penger på å skjære tunger i skreisesongen. Etter fangsten fra fiskebåtene er brakt i land og sløyd, blir hodene levert til tungeskjærerne, som trer torskehodene på piker og skjærer av tungen, som egentlig er hakemuskelen under torskens tunge. Tungeskjæring bringer videre viktige tradisjoner, og det er også viktig for rekrutteringa til sjømatnæringa. Inntekten fra barneårene kommer godt med for unge som skal kjøpe sjark og kvote som blir stadig dyrere.

Og ikke minst sørger de for en helt fantastisk råvare som du ikke kan gå glipp av denne skreisesongen!

Torsketunger til fire personer:
16—24 torsketunger (4-6 per person avhengig av størrelsen)
1 dl hvetemel
1 ss salt
1 ts pepper
1 egg + 2 ts vann
(1 dl strøkarving/geriljermel)
smør til steking

  • Klipp av det løse skinnet som sitter i den ene siden av tungene. Skyll og tørk dem godt.
  • Bland mel, salt og pepper og vend tungene i det, deretter i egg som er vispet sammen med vann og til slutt enten i strøkarving/geriljermel, eller en gang til i melblandingen.
  • Varm smør i en stor stekepanne og stek tungene gylne og sprø, ca. 2 minutter på hver side. La dem ettersteke ved svak varme i ca.8 minutter.

Server dem rykende varme med sitronbåter, salat og en dip, for eksempel remulade, aioli eller krydret rømme/créme fraîche.